Blog vznikl jako projekt toho, co mě baví. Najdete zde recepty, recenze, cvičení a články na různá témata. Ať se vám u mě líbí...

neděle 11. března 2018

Jak Vybrat První Protein?


Pokud už nějakou dobu aktivně cvičíte a snažíte se tvarovat svaly, tak vás nejspíš napadlo, podpořit cvičení nějakým proteinem. A který vybrat z té záplavy proteinů co se na trhu nabízí?? Kdo se v tom má vyznat?? Na co se při výběru proteinu zaměřit??

Když jsem vybírala první protein, byla jsem úplně ztracená. Nevěděla jsem o tom vůbec nic, takže jsem  se prostě na stránkách se sportovními doplňky a výživou zaměřila na malé vzorky a prostě něco koupila. Hlavně, aby to moc nestálo. Nějak jsem neměla moc zájem hltat kvanta informací. Postupně jsem začala mít specifičtější požadavky, něco přečetla a vybírala už trošku podle jiných kritérií. V článku jsem napsala věci, kterými se při výběru proteinu řídím já. Každý má ohledně cvičení a tvarování jiné cíle. Každému chutná něco jiného, ale myslím, že je to základní návod, jak si najít ten svůj pravý protein s minimem námahy.  

1) Jaký druh bílkoviny chceme?

Tohle je základní otázka. Je asi jasné, že pokud budu vegetarián, tak si nevyberu hovězí protein. To samé je v případě, pokud mám alergii na laktózu, tak si nevyberu mléčný protein, který ji obsahuje. V tom případě vám nezbývá nic jiného, než zvolit protein, který je z čistě rostlinných zdrojů. Zrovna tyto faktory (alergie, životní styl) vám hodně eliminují výběr a proto je nejlepší začít právě takhle. 

Druhů proteinů je hodně. Seženete hrachový, vaječný, sojový, syrovátkový, hovězí nebo různé směsi. Osobně jsem vybrala syrovátkový protein, protože je přirozenější pro trávící trakt (stejně jako sojový a vaječný, ale do těch se mi nechtělo). Kdysi jsem měla nějaký přípravek, co obsahoval hrachový protein a prostě jsem to z výrobku strašně cítila a zvedal se mi z toho kufr. Obdobně jsem měla pochybnosti u sóji. Sojové jogurty alpro mi prostě nechutnají. Je možné, že tomu tak u těchto proteinů není, ale děkuji ne. Hovězí protein mě odrazuje asi jen proto, že nejsem milovník hovězího a úplně stejně jako u hrachového proteinu se obávám nějaké pachutě (opakuji, tento názor může být scestný). Přiznávám bez mučení, mám vyzkoušené pouze proteiny syrovátkové a nemám potřebu to měnit.  

2) Technologie výroby

Co si budeme povídat, nejsem kulturistka a ani specialistka na výrobu proteinu. Popravdě nemyslím si, že bych do této problematiky chtěla v budoucnu proniknout extrémně do podrobna (stejně jako do enzymů). Jednoduše když protein, tak pokud možno s nejnižším užitím chemických látek. Jako nejmodernější technologie je uváděna metoda mikrofiltrací CFM (Cross-Flow Microfiltration). Tato metoda výroby proteinu je považována za nejšetrnější způsob výroby syrovátkového proteinu. Probíhá za studena na keramických filtrech a bílkovina je při tomto způsobu výroby oddělována bez použití chemických látek. O dalších benefitech CFM se můžete dočíst zde. Fajn přehledný a snadno pochopitelný článek o proteinech si můžete přečíst zde. Na stránkách ronnie máte velmi podrobný popis výroby daných proteinů, takže pokud máte čas a chuť, dejte se do toho.




3) Množství bílkovin na porci (30g)

Je asi jasné, že když si kupuji protein kvůli bílkovinám, tak by ten protein měl mít bílkovin co nejvíce. Když si vezmu porci 30g ve kterých je 15g bílkovin, tak mě osobně tento poměr moc neuspokojí. Samozřejmě záleží na vašem záměru. Jiný požadavek bude mít kulturista chystající se na soutěž a jiný studentka, která aktivně cvičí a chce rýsovat tělo do plavek. Buďme na protein tvrdí a s obsahem bílkovin na porci nejděme pod 20g/30g. A samozřejmě platí pravidlo, že čím více, tím lépe. Protože čím méně proteinu, tím více prostoru zbývá pro sacharidy, tuky, aditiva, barviva atd.

Můj výběr proteinu na ronnie.cz s nejvyšším procentem bílkovin ztroskotal na prosté věci. Proteiny nad 86% bílkovin mají velmi omezený výběr příchutí - nejčastěji čokoláda (averze), vanilka (klasika) a banán, nebo jahoda. Vzorky u těchto proteinů také moc dostupné nejsou. Samozřejmě i na ceně je to znát. Takže jsem přešla do oddělení proteinů s obsahem bílkovin mezi 75% - 85% a tady už jsem v pohodě vybrala.

4) Čím je protein slazený a kolik obsahuje sacharidů

Pokud chcete zhubnout, tak určitě není vhodné mít protein slazený cukrem (což se přiznám, že ani nevím, jestli existuje). Osobně se snažím vyhýbat i umělým sladidlům, takže pro mě je tenhle bod velice důležitý, i když je uveden až na 4. místě. Ono když chcete protein slazený stévií a to v co největším poměru, tak se vám výběr produktů dosti ztenčí. Při hubnutí je důležité hlídat obsah sacharidů a tuků. Slazení stévií se dost často vyskytuje v kombinaci se sukralózou.



5) Příprava proteinu

Důležité je taky se podívat, v jaké tekutině máte protein rozmíchat. Některé proteiny se nedoporučují míchat s mlékem, ale pouze s vodou. Většinou se jedná o kombinaci, ale je důležité si to pohlídat. Pokud protein určený k rozmíchání pouze ve vodě smícháte s mlékem, pravděpodobně to bude mít na výslednou chuť a vlastnosti proteinu negativní vliv. Osobně preferuji protein s mlékem, ale zase je tady důležité si pohlídat množství sacharidů a tuků. V případě 30 g proteinu s 250 ml plnotučného mléka se z proteinového nápoje stane kalorická bomba. Doporučuji pořídit protein vhodný k smíchání jak v mléce, tak ve vodě a vyzkoušet si to. Pokud chcete hubnout, bude pro vás lepší míchat protein s vodou, případně s odtučněným mlékem. Nejsem milovník mléka jako takového, ale protein s mlékem to je něco ♥.

Chybu tohoto kalibru jsem udělala například u proteinu Ultra Speed 80 Fair Power. Smíchání je doporučené jen s vodou. Já na to nehleděla, protein mi s mlékem nechutnal a aktuálně už jsem na ronnie vzorečky neobjevila. Chybami se člověk učí. Jsou i proteiny, které jsem chutnala s vodou, a nějak mi to zrovna nejelo. Každý jsme jiný, třeba zrovna vám bude víc chutnat protein s vodou...

6) Množství trávících enzymů

Enzymy v proteinu mají vliv na stravitelnost proteinu a vstřebatelnost bílkoviny do těla. Myslím, že tady též platí pravidlo čím více tím lépe. Do podrobna jsem se enzymy nezabývala a též to nemám v plánu.

7) Obsah chemických barviv 

Tady je to úplně jednoduché. S obsahem chemických barviv nebo bez? Mno jasně, že bez. Myslím, že celkově je v běžném životě kolem nás takové chemie, že bychom měli využít každé příležitosti se chemii vyhnout. V čemkoliv - nápojích, potravinách, cukrovinkách, drogerii... Snažme se eliminovat působení chemického kokteilu na náš organismus (!). Takže až budete vybírat, dbejte na informaci BEZ CHEMICKÝCH BARVIV.

8) Protein s možností koupení vzorků

Pokud patříte k těm, co si prostě vyberou protein a podle předpokládané chuti koupíte v eshopu kilové balení, tak jste u mě king. Osobně jsem do toho nikdy nešla a nešla bych do toho ani v budoucnu, i když už mám pár proteinů od různých značek a různých chutí vyzkoušených. Ráda střídám příchutě, takže pro mne v případě, že už mám ochutnáno, je nejlepší balení proteinu max 500g. Když jsem vybírala protein a nebyl dostupný vzorek, tak jsem prostě šla o dům dál. Nemám peníze na vyhazování a můj první protein byl tak hnusný, že vám radím, kupte jako první vzorečky a nekupujte na kila. Nejedná se jen o chuť jako takovou, ale i o další vlastnosti - protein může nadměrně pěnit, špatně se rozpouštět a nebo nemusí být úplně nejlépe stravitelný (takzvaně "leží v žaludku", nebo může působit zažívací problémy). Zažila jsem a není to nic příjemného, když protein "leží v žaludku".



Pokud přesto chcete jít do koupení dózy o váze 1 kg nebo i větší, tak jděte do vanilky nebo banánu. Vanilku jsem vyzkoušela od více firem a celkem vzato se na ní nedá moc co zkazit. Banán je prozatím můj favorit a opravdu chutná jako banánový kokteil - vyzkoušeno mám od více firem. Velmi mile jsem byla překvapena z příchutě jahoda a to jahodu ve zpracovaných výrobcích fakt nedávám, ale mám vyzkoušeno pouze u jedné firmy.
Proteiny s možností kopení vzorků ze stránek ronnie.cz.

Uvedly jsme si základních 8 bodů, podle kterých vybírat protein. Body nejsou seřazeny podle mé preference, ale podle toho, jak by podle mého názoru měl nováček na výběr proteinu jít. Nejdříve se rozhodně jaký druh bílkoviny chcete. Na stránkách ronnie.cz se dají proteiny filtrovat podle obsahu bílkovin, způsobu zpracování, vzorků a firmy, což vám též usnadní výběr. Doporučuji nezavrhnout příchuť proteinu nebo celkově protejn, pokud jste vyzkoušeli jen od jedné firmy. Chuť nebývá stejná a vlastnosti se také liší. Za mě osvědčené klasické příchutě jsou banán a vanilka. Nestalo se mi, že bych o této příchuti od nějaké firmy řekla, že je hnusná. Některá je lepší, některá horší. Jahodu jsem chutnala pouze u jedné firmy. Překvapivě mě absolutně zklamala příchuť čokoláda a to už od více firem. Nevím proč. Myslela jsem si, že čokoláda je sázka na jistotu. Mno a nebyla. Proteiny se také hodně mění v sladkosti nápoje. Přiznávám, na mě je hodně proteinů hodně sladkých, takže nedávám do mixu celých 30g ze sáčku (i proto chci, aby měl protein co nejvyšší obsah bílkovin). Prostě více ředím.

Přikládám aktuální žebříček nejprodávanějších proteinů ze stránek obchod.ronnie.cz. Momentálně mám doma alepsoň jeden balíček z prvních pěti míst. V šuplíku mám kompletní vzorky proteinu CFM Instant Whey 80 - aktuálně číslo 1 v žebříčku a nemám tento protein doma poprvé. Doporučuji příchuť jahoda. 

Nezapomínejte, že protein je DOPLNĚK stravy a tím, že budete pít protein, nezhubnete. Hubnutí protein podpoří tím, že dostanete do těla více bílkovin a živin. Pokud nepřidáte vyváženou stravu a pravidelný pohyb, tak vás protein nespasí. 

Jaké máte zkušenosti s proteiny??? Který je váš oblíbený a která příchuť? 
Jaká příchuť vás naopak absolutně zklamala???

Suzzie


0 komentářů:

Okomentovat

Těším se na vaše komentáře ať jsou jakékoliv... Nadarmo se neříká, že nejlepší je konstruktivní kritika, ale slova chvály si samozřejmě také přečtu ráda... Pokud se vám libí recept, pište, ať vím, že se ubírám správnou cestou... Potřebuji vaši zpětnou vazbu, abych věděla jakým směrem se ubírat dál... Děkuji

Používá technologii služby Blogger.

© Suzzie pro zdraví, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena