Blog vznikl jako projekt toho, co mě baví. Najdete zde recepty, recenze, cvičení a články na různá témata. Ať se vám u mě líbí...

neděle 12. ledna 2020

7 Důvodů, Proč Nikdy Nebudu 100% Low Carb



Poslední dobou si tak různě pohrávám s low carb recepty (rozuměj období před Vánoci), nevyhýbám se ani keto receptům a cukrfree, ale nedávno jsem si uvědomila, že mi z toho začíná trochu hrabat... A přitom nejsem striktní a poslední měsíce low carb fakt nejsem... Roční uzávěrka v práci dá vždy mému stravování na prdel...

Je samozřejmostí, že na low carb nejíme zpracované potraviny, cukrovinky, sladké pečivo a klasické přílohy. Pak je tu pár potravin, které vlastně jsou zdravé, ale nejsou low carb. A popravdě, co je nezdravého na přílohách? Snažím se sacharidy omezovat a jídlo si vybírat podle tohohle požadavku. A nejlepší, jak to celé zabít je samozřejmě sušenka nebo koblika...

A v jaké chvíli jsem si uvědomila, že mi hrabe? V té, když jsem si v kantýně k obědu dala přírodního lososa pečeného na pánvi a k tomu dušenou zeleninu - hrášek, mrkev, kukuřice, květák, fazolové lusky. Od výdejného pultu jsem šla nadšeně, že jsem odolala smetanové omáčce k lososovi, vyhnula se hranolkům a podobným lákadlům a vlastně, že jsem si přece jen nedala ty sýrové špecle, po kterých bych se prostě umlátila (něco ve stylu halušek se sýrovou omáčkou a slaninou). V polovině jídla jsem koukala na talíř a začala si vyčítat, že jsem si vlastně dala tu dušenou zeleninu, protože je v ní kukuřice, hrášek a mrkev - a to je přece špatně... TO MÁ PŘECE STRAŠNÝCH SACHARIDŮ! KDYŤ BYLA V NABÍDCE I DUŠENÁ KAPUSTA!

V tu chvíli mi v hlavě cvaklo a vlastně jsem si uvědomila, jak jsem úplně blbá. Vedle u stolu lidé tlačili klobásu s curry kečupem a hranolky... A já si vyčítám dušenou zeleninu?! Tak jsem nějak začala přemýšlet o tom všem a vlastně našla jídla, kterých si neumím představit, že se navždy vzdám a tím pádem, že je pro mě vlastně striktní low carb totální utopie... Což už jste se vlastně dozvěděli v jiném článku - Medium carb aneb jime low carb s mozkem. 


1. ITALSKÁ KUCHYNĚ

Je jedno, co z italské kuchyně. Nemusí to být zákonitě pizza, ale prostě miluju italské těstoviny a rizota. A to takovým způsobem, že klasickou itálii děláme doma, a to tak dobře, že máme dost často strach si dát italské těstoviny či rizoto i v italské restauraci (není italská jako italská). Nepohrdnu českou klasikou těstovin (šunkafleky atd, i když se to u nás opravdu vaří fakt výjimečně - i jednou ročně je hodně), ale prostě taková pravá itálie jako carbonara, aglio olio, papardele s lososem a omáčkou, lasagne... a další druhy. Takový těstovinový salát se zeleninou v letním horku... Bez toho si to asi opravdu představit neumím. Nebo umím, protože bez toho docela dlouho vydržím, ale fakt mi to po určité době chybí. Ne denně, ale ta slast když si jednou za měsíc dáte to krémové rizoto s bílým vínem a nebo carbonára se skleničkou červeného...



Stejně je to s klasickým rizotem. Klasické rizoto bianco v různých obměnách se zeleninou... Nemám problém dát si cuketové špagety nebo nějakou náhražku, mám fakt ráda květákové rizoto, klidně si dám kuřecí přírodní plátek s dušenou zeleninou... Chutná mi to. Ale prostě jednou za měsíc si chci dát pořádnou itálii... Nebo když jdeme do italské restaurace, kde vím, že mají výborné rizoto nebo těstoviny, tak do sebe fakt nebudu tlačit salát a smutně koukat. 

2. VÍNO

Mno a od italské kuchyně není daleko k vínu. Prostě k italským pokrmům patří sklenka červeného nebo bílého vína. Naštěstí co se vína týče, nepozřu sladká a polosladká vína (výjimka je asi portské v mikroskopickém množství).



Mám ráda převážně bílé suché víno. Jsem vybíravá a jsem zastáncem toho, že lehký vinný střik z bílého suchého vína je v restauraci lepší a dietnější varianta, než sladké nealkoholické nápoje nebo neředěné džusy. Když mi dáte hnusné bílé víno, tak ho do mě nedostanete ani heverem. Já vím, ne všichni low carb nadšenci suché víno při low carb vyřazují, ale s ním to taky prostě není stoprocentní. Slabost mám též pro šampaňské... též v suché verzi... Nepovažuji se za alkoholika, nepiju denně, ale prostě sem tam sklenka při dlouhých zimních, jarních, letních nebo podzimních večerech...

3. ZELENINA A LUŠTĚNINY

Již výše zmíněná zelenina typu mrkev, hrášek, kukuřice a další více sacharidové druhy. Celkově řešení množství sacharidů v zelenině mi přijde trochu na hlavu a fakt mě nebaví... U těstovin a alkoholu to chápu. To je prostě nálož jak sacharidů, tak kalorií... Ale zelenina? Já vám nevím... 

Podobný otazník jsou pro mě luštěniny. Přijde mi, že luštěniny jsou skvělá potravina při hubnutí ve formě různých salátů a polévek bez zásmažky... Luštěniny zasytí a mají vyšší obsah bílkovin. Je to skvělý zdroj vlákniny a minerálů. 


4. OVOCE A OVOCNÉ NÁPOJE



Tady se snažím, ale stejně si chci dát občas trochu jablečného moštu nebo ředěný 100% džus (bez přidaného cukru) s vodou. Vlastně si ředím i ten mošt. Ředím opravdu hodně - cca 1:4, kde 4 je díl vody. Do low carb džusy taky nepatří... Banán, mango, hroznové víno... Teď mi došlo, že jsem už strašně dlouho neměla hroznové víno... Proč? Mno, protože má hodně sacharidů oproti třeba malinám. Je ok nemít hroznové víno víc jak dva roky jen proto, že má hodně sacharidů? To nějak asi není normální. Měla bych si koupit hroznové víno sakra... Hmmm nebo takový ananas...


5. PEČIVO

Vyzkoušela jsem pár low carb receptů, kupuji bílkovinové pečivo... Ale prostě klasický chleba s máslem, avokádem, osolit, opepřit a přidat tuňáka v oleji... Nebo pravá italská ciabata s olivami a rozmarýnem (sakra, zase jsme u té Itálie... Asi mé low carb prokletí) To se low carb pečivem přebije fakt blbě. Snažím se pečivu vyhýbat, protože vím, že když ho nejím, tak se cítím lépe. Řekla bych, že pečivo je v tomhle mnohem horší než sladkosti... Prostě nebyl čas chystat jídlo, tak si člověk dá vždy chleba s něčím... Pečivo je mor... Bohužel jsem se vždy dostala do stavu, kdy mi bílkovinový chleba lezl krkem takovým způsobem, že už jsem ho nemohla ani vidět natož polknout...


6. PŘÍLOHY

Odjakživa jsem milovníkem brambor, a to v jakékoliv podobě. Vařené, pečené, bramboráky, kaše, zapečené brambory, hranolky, šťouchané, rozšlápnuté... Necpu se tím, ale prostě i klasická vařená brambora s máslem a petrželí má prostě svoje. Vzdám se veškerých jiných pokrmů z brambor, ale vařené brambory ne. Taky jsem se zamilovala do pokrmu tabouleh (z bulguru) a quinoových salátů od Zuzky. A co si budeme povídat, k něčemu je klasická rýže prostě fajn. Taky mi nevadí květáková rýže... ale sem tam, rýže natural/basmati/jasmínová... Absolutní favorit je taková ta tříbarevná.  

7. SLADKÉ

Hm. Tady je to komplikované. Nemám problém péct bez cukru, dokonce i bez klasické mouky. Můžu se utlouct po low carb makové bábovce a různých makových fitness koláčích, tvarožníku... Když se zaseknu, nevezmu zpracované sladkosti do pusy. Nejsem z těch, co jsou závislí na koblihách nebo něčem podobném (to neznamená, že když si dám koblihu, tak že by mě znechutila)... Dokonce i mám v okolí kavárnu s gluten free zákusky. Pokud už doma peču něco, co není low carb, vždy dávám poloviční množství cukru (spíš i méně) než je v receptu nebo nahrazuji cukr medem (když peču ne-low carb = většinou kvůli návštěvě nebo do práce). Ano já vím, med taky není low carb. Ale ruku na srdce. Ze všech těch náhradních sladidel... Necítítě to náhodou? Je jedno jestli flaw drops, erythrythol, nebo stévie... má to prostě takovou divnou koncovou chuť.




Letos jsem chtěla udělat pokus s low carb cukrovím. Zkusila jsem jako první kokosky, protože mi prostě z něčeho zbyly bílky. Čerstvé byly moc fajn, s vaniklovými flaw drops... Po týdnu v lednici byly absolutně odporné a měli takový ten lepkavý táhlý vnitřek. Prostě se asi zkazily. Takže cukrfree kokosky letěly do popelnice a tím zkončil můj pokus o cukrfree cukroví (a že v plánu těch druhů bylo fakt víc).

Klasické vánočního cukroví nebo narozeninový dort... Já si to prostě jednou za čas taky dám... Jablečný nebo švestkový štrůdl? Hmm... Raději si dám nějaké klasické cukroví a půjdu si zaběhat. Přiznávám bez mučení... pojídání sladkostí jde u mě ruku v ruce se stresem...

* * *

Nemám problém se hecnout a vydržet měsíc bez alkoholu nebo i více, bez ne-low carb sladkostí, bez klasických příloh, bez klasického pečiva, ale abych řekla, že už si to nedám NIKDY? To fakt ne. Zeleninu a luštěniny jsem neřešila nikdy, ani když jsem se držela ve všem ostatním a dalo be se říct, že pro normální lidi jsem byla low carb...

Popravdě, ani by mi tak nevadilo si představit život bez těch sladkých věcí... Jakože dort, klasická buchta a tak. Ale ta představa si už nikdy nedat vařené brambory, špagety, mungo polévku nebo kousek pečiva s máslem a sýrem... To je pro mě asi peklo...

Před Vánoci jsem narazila na docela zajímavé video o low carb a keto stravování na youtube. Pánové mají pravdu a přiznám, že mě docela pobavili... Jako je to každý rok, tak se vždy během Vánoc a Nového roku strhne vlna zájmů o různé hubnoucí směry... Dle očekávání tomu není ani letos jinak. Než se bezhlavě vrhnete do Low carb nebo Keto, pusťte si tohle video...

Mrkněte a dejte vědět, co vy na to... 

Jak jste na tom s low carb
Jste stoprocentní
Nebo to máte trochu volnější? 

Suzzie






0 komentářů:

Okomentovat

Těším se na vaše komentáře ať jsou jakékoliv... Nadarmo se neříká, že nejlepší je konstruktivní kritika, ale slova chvály si samozřejmě také přečtu ráda... Pokud se vám libí recept, pište, ať vím, že se ubírám správnou cestou... Potřebuji vaši zpětnou vazbu, abych věděla jakým směrem se ubírat dál... Děkuji

Používá technologii služby Blogger.

© Suzzie pro zdraví, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena